![](/media/lib/178/n-muffinka-e861058636ea5676c7c1415a6eeb5cf4.jpg)
Pieczenie jagód wpływa na zawartość polifenoli
31 października 2013, 13:13Pieczenie czarnych jagód zmienia zawartość polifenoli - poziom niektórych z nich rośnie, innych spada.
![](/media/lib/177/n-microsoft-2ea4d77a465293fbf896fcf41df3259d.jpg)
Microsoft ma swoje elektroniczne okulary?
23 października 2013, 10:03Jak nieoficjalnie dowiedział się The Wall Street Journal, Microsoft rozpoczął testy urządzenia podobnego do Google Glass. Źródło, na które powołują się dziennikarze, mówi, że koncern z Redmond, który bardzo późno dołączył do wyścigu na rynku smartfonów, tym razem nie chce zostać w tyle z Google'em, Apple'em oraz Samsungiem i interesuje się rozwojem ubieralnej elektroniki
![](/media/lib/176/n-kalafiory-54afae9b566815f3ab48a330e75488fe.jpg)
Związek z roślin chroni przed śmiertelnym promieniowaniem
15 października 2013, 09:423,3’-diindolilometan (DIM), związek powstający w organizmie po spożyciu roślin krzyżowych, np. kapusty czy kalafiora, chroni przed skutkami kontaktu ze śmiertelnymi dawkami promieniowania gamma.
![](/media/lib/88/n-mozg-c045d3190df57406542445dba858595e.jpg)
Wyizolowano białko odpowiadające za korzystny wpływ ćwiczeń na mózg
14 października 2013, 07:48Naukowcy wyizolowali białko, którego poziom rośnie podczas treningu wytrzymałościowego. Gdy podano je niećwiczącym myszom, doszło do włączenia genów sprzyjających zdrowiu mózgu i wzrostowi nowych nerwów/synaps zaangażowanych w pamięć i uczenie.
![](/media/lib/109/n-delfin-12776e247eaf9158597be7905af7592b.jpg)
Partnerstwo ponadgatunkowe
10 października 2013, 06:38Nowozelandzkie orki karłowate (Pseudorca crassidens) i delfiny butlonose (Tursiops truncatus) nawiązują długoterminowe porozumienia. Zapewne razem łatwiej im odstraszać drapieżniki czy znajdować pożywienie.
![](/media/lib/105/n-pigulki-e19b5a80790f02523007e4a926281e16.jpg)
Powiązania między antydepresantami a cukrzycą typu 2.
25 września 2013, 10:58Lekarze powinni zachować czujność, przepisując antydepresanty, ponieważ mogą one stwarzać ryzyko cukrzycy typu 2.
![](/media/lib/155/n-wzrost-7d9778f2daf498be0aabc843e2ef190a.jpg)
Od 1870 r. przeciętny wzrost Europejczyka zwiększył się o 11 cm
2 września 2013, 09:41Między połową dziewiętnastego wieku a rokiem 1980 przeciętny wzrost europejskiego mężczyzny powiększył się o 11 cm.
![](/media/lib/103/n-gj1214b-d362bb30cab65069f3a48a8ed5294d78.jpg)
Co z tą wodą?
28 sierpnia 2013, 13:16Karły typu M to bardzo obiecujące obiekty badań. Są najbardziej rozpowszechnionym typem gwiazd w Drodze Mlecznej, a z analiz przeprowadzonych przez NASA wiemy, że 6% tych gwiazd posiada planety w ekosferze
![](/media/lib/161/n-white_tiger-df0eacb81a155bb6b3b2297a1cf8f97d.jpg)
Wiemy, dlaczego tygrys jest biały
24 maja 2013, 08:35Rzadko spotykane białe tygrysy występują obecnie głównie w ogrodach zoologicznych. Jak się okazuje, ich jasne wybarwienie futra jest spowodowane zmianą w pojedynczym genie
![](/media/lib/93/n-pomysl-79079bd0daca77f78c2b2e67a3cea2f4.jpg)
Wilgotniejszy klimat pomógł w rozwoju człowieka?
22 maja 2013, 16:55Niektóre z najwcześniejszych przejawów innowacji kultury ludzkiej związane są z okresami, w których wskutek gwałtownych zmian klimat stawał się bardziej wilgotny. Zespół z Uniwersytetu w Barcelonie i Muzeum Historii Naturalnej, na którego czele stał Martin Ziegler z Cardiff University zbadał osady morskie u wybrzeży Afryki Południowej